Fairtrade

Cerro Azul biedt alleen fair trade producten aan. Fair trade ofwel eerlijke handel betekent goede arbeidsvoorwaarden en een eerlijk salaris voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Veel van onze producten zijn voorzien van een keurmerk van één van de controlerende fair trade organisaties. 

Door te kiezen voor fair trade producten helpt u boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Fair trade producten zijn voor een eerlijke prijs en onder internationale fair trade handelsvoorwaarden bij boeren ingekocht. Ook ontvangen de boerenorganisaties een ontwikkelingspremie. Hier hebben niet alleen de boeren en hun gezinnen, maar ook de hele gemeenschap baat bij. Het onafhankelijke Fair trade Max Havelaar keurmerk garandeert deze voorwaarden. Door te kiezen voor fair trade draagt u bij aan een eerlijkere wereld en doet u boodschappen met een goed gevoel

Onze producten en/of leveranciers zijn gecertificeerd door een van de volgende organisaties:

Fairtrade - Max Havelaar

Dit is de bekendste certificerende organisatie die leveranciers (boeren en arbeiders) van grondstoffen controleert en certificeert in Nederland. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fair trade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fair trade keurmerk, ook bekend als het Max Havelaar keurmerk. Meer informatie over Fairtrade en Max Havelaar.

Fair for Life - fair trade keurmerk

Een fair trade keurmerk van de certificerende organisatie IMO uit Zwitserland. De criteria voor productcertificering komen grotendeels overeen met die van Max Havelaar. IMO controleert niet alleen de werkomstandigheden van de boeren en arbeiders op het land, maar certificeert de gehele organisatie. Dit biedt uitkomst voor bedrijven die naast landbouwactiviteiten ook productiefaciliteiten hebben. Bij een wijnbedrijf profiteren op deze manier ook de werknemers van bijvoorbeeld een wijnkelder/bottelarij van de fair trade voorwaarden. Meer informatie over Fair for Life.


World Fair Trade Organisation (WFTO)

De WFTO is een fair trade organisatie met wereldwijd meer dan 450 leden. De afzonderlijke leden committeren zich aan de fair trade criteria die de WFTO heeft opgesteld. Anders dan de organisaties die hierboven zijn beschreven certificeert de WFTO geen producten. Meer informatie over WFTO.


Gepa = Fair+  (fair plus)

GEPA is de Duitse Fair Trade organisatie van het eerste uur en doet al meer dan 35 jaar aan Fair Trade. Zij is in staat een groter assortiment te voeren en meer nieuwe producten te ontwikkelen. Wij zien dat als een kans.
Gepa steekt er  veel moeite in om een zo groot mogelijk aandeel van eerlijk verhandelde ingrediënten te kunnen gebruiken. Daarnaast is 75% van de producten biologisch geproduceerd waardoor mens en  milieu  worden beschermd.
Wat wij ook als een belangrijk pluspunt zien is dat wij de zorg delen voor meer inkomen in het land van oorsprong;  thee, mango, dadels, rietsuiker, rijst, noten, wijn, marmelade, quinoa-pops kokosmelk etc wordt in het desbetreffende land van herkomst gevuld en verpakt. Dat zorgt voor extra arbeidsplaatsen.

GEPA heeft dat  een eigen label  gegeven: Fair +.

Kort samengevat staat dat voor:
  • Inkopen volgens Fair Trade richtlijnen  (FLO). 
  • Produceren volgens gecontroleerde ecologisch teelt(biologisch)
  • Herkomst 
  • Verpakken in het zuiden 


Algemene informatie over fair trade: